Какво е домотика

Какво представлява домотиката

Домотика- термин, който произлиза от латинската дума  „Domus“ (къща) и прилагателното “robotica“ – се отнася до технологии, насочени към подобряване на качеството на живота в домашна среда. Всичко това е съчетаване на електроника и информатика.

Родена в средата на деветдесетте години, автоматизацията на дома е постигнала важни резултати, чрез развитие на значителен брой апликации за качество и реализация на комплексни проекти в жилища, търговски  и социални обекти.
Системата за автоматизация на дома  е интегрирана система, която може да управлява по един съгласуван начин. Функциите, изпълнявани от отделните устройства традиционно, като ключове, термостати, видеодомофони и алармени системи.

Системата за автоматизация на дома може да има различни нива на сложност, в зависимост от броя и вида на устройствата, за да бъдат контролирани. Като например осветление, щори или пердета, врати, аудио-видео техника ( екрани, телевизори, декодер, записващо устройство ), климатични системи или отопление. Система за видео запис и видео наблюдение,  алармена система, система за напояване. Също така за рециркулация на вода и подгряване на басейни, моторизирани навеси, портални и гаражни врати.

Терморегулация на зони

Това означава да отоплявате само когато и където имате нужда , с което спестявате  до 30%. С тази функция можете да изберете температурата на всяка стая, в зависимост от времето на деня, в което я използвате. Също така е възможно да се изключат помещенията ,които не се използват .

Управление на осветлението

А именно да изключите или да регулирате светлината в зависимост от присъствието на хора, както и от количеството на естествена светлина. Решение, което позволява на потребителите да се наслаждават на максимален визуален комфорт и съществен принос за икономия на енергия. Полезна в помещения, използвани от време на време като коридори, мазета, санитарни помещения, в общите части позволява спестяване до 75%.

 

Send a Comment

Your email address will not be published.